Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Sedamnaesta godišnjica osnutka 143. brigade

anno domini
14.11.2008

Povijesna postrojba Frankopanska garda Ogulin kao slijednik ratnog barjaka 143. brigade Hrvatske vojske sudjelovala je i zajedno s udrugama proizašlih iz Domovinskog rata obilježila 17 godišnjicu od osnutka 143. brigade Hrvatske vojske koja je branila Domovinu na ogulinskom području i herojski obranila Grad Ogulin s okolicom s ukupno 123 poginulih u ratu i nakon rata i 710 oboljelih i ranjenih.

Na samom svom ratnom putu 143. brigada imala je 55 poginulih i mnoge ranjene i oboljele branitelje. Od 13. studenoga 1991. godine kada je formirana, kroz 143. brigadu Hrvatske vojske prošlo je oko 4.500 branitelja do njenog raspuštanja u studenom 1999.  kao Domobranske pukovnije Ogulin.

S posebnim poštovanjem sjećamo se svih onih koji su bili pripadnici 143. bilo kao zapovjednici ili vojnici, koji su svojom žrtvom u Domovinskom ratu zadužili sve nas, da ih se na ovaj dan sjetimo i odamo im dužnu počast.
U toj prigodi gradonačelnik grada Ogulina gosp. Nikola Magdić položio je vijenac zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Ogulina gosp. Jurom Turkovićem i zapalio svijeću ispred spomen obilježja na Trgu hrvatskih rodoljuba.
Uz delegaciju Grada Ogulina, u znak sjećanja na sve poginule branitelje, vijence su položile i zapalile svijeću poginulim braniteljima predstavnici Hrvatske vojske na čelu s gosp. Gordanom Cvetnićem i udruge proizašle iz Domovinskog rata: Udruga hrvatskog časničkog zbora Ogulin na čelu s predsjednikom gosp. Igorom Majetićem, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDR-a) na čelu s gosp. Dragom Cetinjaninom, Prvi hrvatski redarstvenik na čelu s gosp. Josipom Luketićem, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) na čelu s gosp. Zvonkom Solomunom, Udruga udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu na čelu s gđom. Silvanom Klišanin, Udruga roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu na čelu s gđom. Biserkom Salopek, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s gosp. Željkom Radočajem, Udruga prve dragovoljne postrojbe Zbora narodne garde Klek s predstavnikom gosp. Ivicom Paušićem i Frankopanska garda Ogulin s tajnikom Petrom Markovićem. Na odavanju počasti bili su i članovi Hrvatske bratske zajednice u Americi, Odsjek 2001 "Frankopan" Ogulin Hrvatska i brojni građani grada i susjednih općina.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, molitvu za pokojne branitelje održao je fra Petar Runje gvardijan Samostana Svetoga Franje Asiškog u Ogulinu.

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia