Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Komemoracija za žrtve na Bleiburgu

anno domini
19.05.2008

U subotu, 17. svibnja 2008. obilježena je 63. obljetnica tragedije na Bleiburgškom polju i Križnom putu.
Na komemoraciji nazočila i Povijesna postrojba "Frankopanske garde" Ogulin.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora komemoracija je započela molitvom kod grobnice hrvatskih žrtava na groblju u Unter-Loibachu i nastavila se procesijom do Bleiburgškog polja.  Svečano euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški koju je izravno prenosila Hrvatska radio televizija.
U svojoj propovijedi biskup Štambuk pozvao je pravnu državu Hrvatsku da se istraže zločini i naglasivši da je posljedica križnih putova 1300 masovnih grobnica nastalih krajem i nakon 2. svjetskog rata koje ne smiju pasti u zaborav u kojima su ubijeni hrvatski vojnici i civili bez suđenja, a Bleiburg je samo prva postaja križnog puta hrvatskog naroda.

Na komemoraciji u ime Vlade bio ministar Berislav Rončević, u ime Sabora Josip Friščić, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Zoran Jašić, preko 15-tak tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici povijesnih postrojbi, mnoge udruge kao i mnogi Hrvati iz Austrije i susjednih država. Uz ogulinsku gardu, komemoraciji je nazočilo i Hrvatsko pjevačko društvo Klek iz Ogulina.

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia