Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Zrinsko-frankopanski dan u Čakovcu

anno domini
28.04.2008

ČAKOVEC, VRBOVEC, BEČKI NOVI GRAD - obilježavanje Dana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije.
Frankopanski gardisti i ove godine, u subotu 26. travnja 2008.,  bili su u Čakovcu na obilježavanju Dana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

 Zrinsko-frankopanski dan, ujedno Dan Međimurske županije, obilježava se 30. travnja, na dan kada su u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine pogubljeni odsijecanjem glava hrvatski mučenici i velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.
Subotnji program započeo je mimohodom povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske u Čakovcu gdje od  1546. do 1670. godine stolovala obitelj Zrinski.

         Uz našu Frankopansku gardu iz Ogulina u mimohodu su sudjelovali i Rapski samostreličari. Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Koprivnički mušketiri, Požeška građanska straža, Trenkovi panduri iz Požege, Otočki graničari iz Otočca, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Kostelska pištola, Keglevićeva straža Pregrada, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" iz Zagreba, te po prvi put iz Mađarske Zrynji vitezi iz Szigetvara.
Misu zadušnicu za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa služio je fra Stanko Belobrajdić, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu. Fra Belobrajdić podsjetio je da su upravo Zrinski u Čakovec 1659. g. doveli sinove svetog Franje. Nakon mise na središnjem gradskom trgu održana je smotra povijesnih postrojbi uz prijavak međimurskom županu.
Kod spomen-ploče Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu na ulazu u Stari grad Zrinskih položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

       O samom pokretu, započetom radi veće samostalnosti hrvatskih područja, koja su tada pripadala habsburškoj monarhiji, koji je završio pogubljenjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana govorio je dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske, koji je njihove aktivnosti nazvao počecima stvaranja hrvatske države, a nazočnima se obratio i međimurski župan Josip Posavec.

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia