Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Požega - Dan grada

anno domini
11.03.2008
Požeško Društvo "Sveti Grgur", organiziralo je i ove godine manifestaciju "Grgurevo" u čast Požežana koji su pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića – Sokola oslobodili Požegu od osmanlijskih osvajača 12. ožujka 1688. godine.
Frankopanska garda Ogulin je zajedno sa ostalim povijesnim postrojbama Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske sudjelovala na ovoj svečanosti proslave Dana grada Požege.

Na obilježavanju Dana Požege i Grgureva, uz povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske, bilo je i nekoliko postrojbi iz susjednih Europskih država. U mimohodu od Trga Sv. Trojstva do Trga Sv. Terazije kretale su se: uz domaće mažoretkinje i domaću požešku građansku stražu i Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Hrvatski sokol, Turopoljski banderij, Bokeljska mornarica 809, Dubrovački trombunjeri, Keglivićeva straža, Kumpanija Smokvica, Otočki graničari, Frankopanska garda, Rapski samostreličari, Serežana, Gospićka garda, Zrinska garda, Hrvatski sokol iz Vinkovaca, Husari iz Pećuha i Trenkovi panduri.

  Na dan Sv. Grgura 12. ožujka 1688. fra Luka Ibrišimović pobijedio je s Požežanima nadmoćniju tursku vojsku od 3.000 Turaka predvođenu Bršljanović-agom, te protjerao Turke i oslobodio od njih Slavoniju.  Car Leopold nazvao je fra Luku "Sokolom", a brdo na kojem je održana bitka nazvano je - Sokolovcem.

Kao uspomenu na tu bitku u Požegi se od davnine svake godine na Grgurevo održavaju manifestacije i svečanosti u gradu Požegi, gdje se pucanjem iz mužara i veseljem podsjeća na taj davni događaj. Nedavno je osnovana i udruga "Sv. Grgur" koja održava i obogaćuje ovaj događaj.
Požega je kroz stoljeća najvažnije životno središte stanovništva središnje Slavonije s brežuljcima i planinama koje određuju izgled, osobine i karakter ovog grada više nego slavonske ravnice.
Požega je i prije i u vrijeme teškog bremena turske vladavina (od 1537. do 1688.), bila funkcionalno središte bogate agrarne okolice. Međutim, od osobite važnosti bio je razvoj trgovine i obrta. To pogotovo vrijedi za razdoblje baroknog 18. i postbaroknog 19. stoljeća, kada životom Požege dominiraju udruženja trgovaca i obrtnika (cehovi). Okolna prirodna bogatstva, poput poljoprivrede, vinogradarstva, šumarstva, rudnog blaga i slično, omogućuju u Požegi tijekom 19. stoljeća i pojavu većih manufakturnih radionica, pa i industrije.

Savez  povijesnih postrojbi Hrvatske vojske osnovan je u Požegi 10. ožujka 2001. godine, a jedna od članica Saveza je i ogulinska Frankopanska garda. Zadaća Saveza je suradnja i održavanje susreta između ostalih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, okupljanje Postrojbi u njihovim gradovima, organiziranje vjerskih hodočašća, obilazak i odavanje počasti hrvatskim žrtvama i razne druge djelatnosti propisane Statutom Saveza.
Ove godine, Frankopanska garda Ogulin, pod vodstvom zapovijednika Vedranka Brozovića, po prvi puta je od svog osnutka, izvela počasnu paljbu iz dan ranije dobivenih pušaka.
 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia