Frankopanska garda Ŕlan je:
Linkovi
 

10. Pomorska bitka u Bakru

anno domini
13.07.2019
Prema narodnom vjerovanju sveta Margareta pali i ka┼żnjava ognjem kao ┼íto sveti Ilija ka┼żnjava gromom, no ve─Źeras u Bakru nije bilo ni ognja, ni gromova, mada je nebo prijetilo munjama. Ali zato je bilo plotuna, topova, vatrometa, brodova, gusara i pomoraca, koji su u povodu dana za┼ítitnice Bakra, u sklopu manifestacije Margaretino leto, odr┼żali desetu po redu Pomorsku bitku kojom se obilje┼żava slavna bakarska pomorska povijest, povodom bitaka koje su se krajem 16. i po─Źetkom 17. stolje─ça ovdje dogodile u srazu s Venecijom, naravno uz pobjedu doma─çih snaga.

Ve─ç deset godina pripadnici Gradske stra┼że Bakar 1848 svojim topovima s bakarske rive hrabro brane svoj grad od mleta─Źkih jedrenjaka koji ga, isto toliko godina, poku┼íavaju bezuspje┼íno osvojiti tijekom rekonstrukcije legendarne Pomorske bitke. I ovoga se ljeta  vi┼íe od 15.000 posjetitelja spustilo u Bakar na jednu od najva┼żnijih kvarnerskih manifestacija kako bi u┼żivali u raznovrsnom programu, ─Źija je kruna spektakularan vatromet nad Bakarskim zaljevom.

Pripreme za jednu od najve─çih i najpoznatijih kvarnerskih manifestacija, koju organiziraju Turisti─Źka zajednica Grada Bakra i Grad Bakar, traju tri mjeseca, a u njoj sudjeluje vi┼íe od 300 sudionika. Pomorska bitka najva┼żniji je doga─Ĺaj za udrugu Gradska stra┼ża Bakar 1848 koja je toga dana doma─çin brojnim povijesnim postrojbama Hrvatske vojske. One, u svojim slikovitim odorama, svake godine u sve ve─çem broju pristi┼żu u Bakar kako bi Gradskoj stra┼żi pomogle ÔÇťobranitiÔÇŁ grad, ali i uprili─Źiti sve─Źani mimohod kroz njegovo sredi┼íte. O ┼íto vjernijem o┼żivljavanju povijesti svojim znanjem i stru─Źno┼í─çu brinu njeni najbolji poznavatelji, suosniva─Źi Gradske stra┼że, arheolog Ranko Starac te Bore ┼átrbac, povjesni─Źar i profesor na Pomorskoj ┼íkoli Bakar koja logisti─Źki tako─Ĺer podr┼żava bitku.

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia