Frankopanska garda lan je:
Linkovi
 

Svečano otvorenje Trga gange i hajdučke družine u Tomislavgradu

anno domini
28.06.2019
Ulicama Tomislavgrada prodefilirali su danas pripadnici petnaest počasnih povijesnih postrojbi iz BiH i Republike Hrvatske. Krenuli su od spomenika prvome hrvatskome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu do spomen obilježja u središtu grada gdje su, zajedno s predstavnicima općine Tomislavgrad, položili vijenac i upalile svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata. Potom su nastavili mimohod do Ulice bana Kulina gdje je održana smotra i prijavak domaćinu, općinskome načelniku Ivanu Vukadinu, nakon čega su spustili i prodefilirali Trgom gange i hajdučke družine, burno pozdravljeni pljeskom okupljenoga mnoštva. Napomenimo kako se istovremeno na trgu održavao i Sajam domaćih proizvoda “Korpa Tomislavgrada” i “Pleternička korpa”.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izaslanik predsjednika Vlade RH Nikola Mažar (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje), načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora, koji je trg svečano proglasio otvorenim.

Svečanu vrpcu presjekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, grada koji s kojim je Tomislavgrad ostvario odličnu suradnju i uz čiju je nemjerljivu pomoć projekt prekogranične suradnje „Kulturna ruta bećarca i gange“ ocijenjen je kao najbolji i financiran s najviše EU sredstava (ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, a 85 posto je financiran iz Programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora ).

Molitvu za blagoslov trga izrekao je fra Gabrijel Mioč.

Završetkom svečanosti otvorenja uslijedio je izlazak na pozornicu i predstavljanje 22 djevojke iz 15 zemalja svijeta: Perua, Norveške, Slovačke, Italije, Srbije, BiH, Paragvaja, Mađarske, Austrije, Argentine, Norveške, Crne Gore, Kosova, Njemačke, SAD.

U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, popularni pjevač Mate Bulić i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

Najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan RH proglašena je Ivana-Ana Vlasici iz Rumunjske.

Drugoga dana boravka u BiH domaćini, predstavnici Hajdučke družine Mijata Tomića organizirano su goste odveli do susjedne općine Prozor-Rama, gdje su posjetili spomenik stradalima Hrvatima iz Fenix skupine (stradali 1972.), te na Šćitu crkvu i muzej, gdje ih je primio i svojim stručnim vođenjem proveo fra Mijo Džolan. Velika većina nikada nije posjetila ovu općinu i ostali su zadivljeni viđenim. Mnogi su kazali kako će se prvom prilikom svakako ponovno vratiti ali sa svojim obiteljima.

Nakon povratka članovi povijesnih postrojbi uz okrjepu su nastavili  druženje kod šumarske kuće u Grlima. 

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia