Frankopanska garda Ŕlan je:
Linkovi
 

Tijelovo

anno domini
20.06.2019

Blagdan je Tijelova, blagdan koji se slavi u prvi ─Źetvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti ─Źetvrtak nakon Uskrsa, i kojim Katoli─Źka Crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki ─Źetvrtak.

Danas, u ┼żupnoj crkvi Sv. Kri┼ża u Ogulinu ogulinski ┼żupnik Josip ┼átefan─Źi─ç od 10 sati slu┼żio je svetu misu, nakon koje je uslijedila procesija sredi┼ítem grada. U procesiji su bili brojni gra─Ĺani, predstavnici gradske vlasti, tvrtki i  institucija, mladi, ─Źlanovi dobrotvornih podupiraju─çih dru┼ítava i ostalih udruga.

U nekim hrvatskim krajevima Tijelovo se zove i Bra┼ían─Źevo, a naziv potje─Źe iz 18. stolje─ça. i dolazi od rije─Źi bra┼íno, od ─Źega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. 

Hrvati Tijelovo nazivaju i Tilovo, Bra┼ían─Źevo, Bro┼ían─Źevo, Bre┼ían─Źevo, Bo┼żji dan, Bo┼żji don, Bo┼żji blagdan. U dubrova─Źkim krajevima i na Pelje┼ícu Tijelovo se naziva Korosante prema talijanizmu Corpo Santo, ┼íto zna─Źi Sveto Tijelo.

Crkva blagdanom Tijelova nagla┼íava vjersku istinu da je Isus pravi Bog, ali i pravi ─Źovjek. Tijelovo se slavi u crkvama i sveti┼ítima diljem Hrvatske. Na blagdan Tijelova odr┼żavaju se procesije oko crkve ili kroz sredi┼íta gradova.

Obilje┼żavanje Tijelova po─Źinje u 13. stolje─çu, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji, u jednom vi─Ĺenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protuma─Źila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se ─Źastio Presveti oltarski sakramenat.

 


 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia