Frankopanska garda Ŕlan je:
Linkovi
 

Sv. Antun Padovanski u Ogulinskom Hreljinu

anno domini
13.06.2019
U ─Źetvrtak 13. lipnja u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu Ogulinskom odr┼żana je u popodnevnim satima velika proslava patrona crkve koju je predslavio ─Źuvar sveti┼íta Gospe od ─îudesa u O┼ítarijama i ┼żupnik Cerovnika pop Ante Luketi─ç u suslavlju doma─çeg ┼żupnika ┼żupe sv. Kri┼ża iz Ogulina Josipa ┼átefan─Źi─ça. Liturgijskom glazbom misu je animirao dio ┼żupnog zbora uz orguljsku pratnju s. Pankracije ┼Żi┼żi─ç. Uz brojne goste misi su nazo─Źili i predstavnici doma─çeg Dobrotvornog podupiraju─çeg dru┼ítva Sv. Antun iz Hreljina, DPD Sv. Antun iz ┼Żegar-Podvrha, pripadnici povijesne postrojbe Frankopanske garde, gradona─Źelnik Ogulina Dalibor Domitrovi─ç kao i hodo─Źasnici iz ostalih dijelova ┼żupe. 
Misno slavlje zapo─Źelo je tradicionalnom procesijom od Okruglice do filijalne crkve sv. Antuna Padovanskog, ina─Źe prve izgra─Ĺene i blagoslovljene crkve nakon osnutka Gospi─çko-senjske biskupije pred 19 godina. Upravo je na tu ─Źinjenicu podsjetio propovjednik da je to bila prva blagoslovljena crkva na prostoru nove biskupije izme─Ĺu ogulinskog Hreljina i rijeke Zrmanje u godini velikoj jubileja 2000. godine. Sv. Antun preminuo je 13. Lipnja 1231. godine li┼íen nejasno─ça jer je godinu nakon smrti progla┼íen svecem. Iako je bio ro─Ĺen u Portugalu u imu─çnoj plemi─çkoj obitelji, Padova ga je prisvojila a sam je imao snagu nadi─çi obiteljske i plemi─çke planove koje su imali s njim. Imao je nevi─Ĺeni dar propovijedanja zbog ─Źega ga ─Źaste i pripadnici drugih kr┼í─çanskih crkava i vjerskim zajednica. Sv. Ante je bio promjer nepodudaranja bo┼żjeg i ljudskog jer je ve─ç u 15 godini izabrao drugi put od roditeljskih planova. Bio je emancipiran na Boga za razliku od dana┼ínjeg tr┼żi┼íta raznih emancipacija koje ostavljaju pusto┼í. Nije se dao podrediti ljudskim kriterijima jer je osjetio snagu bo┼żje ljubavi, posebno kad je upoznao sv. Franju Asi┼íkog. U 25. Godini zare─Ĺen je bio u Lisabonu za sve─çenika te kad se upoznao s mu─Źeni┼ítvom misionara je krenuo u Maroko, no razbolio se te se vratio u Europu. ┼Żivio je europsko zajedni┼ítvo, predavao u Bolonji i iza sebe ostavio pisane propovijedi kojima je hranio svoju du┼íu i bio pravi nau─Źitelj Crkve. Stati danas pred sv. Antuna zna─Źi plivati protiv struje gdje se logika mimoilazi. Napajamo se na Duhu svetom,u kao i sv. Ante, zaklju─Źio je propovjednik. 
Nakon mise odr┼żano je dru┼żenje uz okrjepu koju su pripremili mje┼ítani Hreljina, ─Źlanovi Dobrotvornog podupiraju─çeg dru┼ítva i Mjesnog odbora kao i donaciju grada Ogulina.
 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia