Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Dan međunarodnog priznanja RH

anno domini
15.01.2018
Večeras su se povijesnog događaja od prije 26 godina, međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, brojni Karlovčani prisjetili na Svečanoj akademiji u Domu OS RH Zrinski pod nazivom “Dok je srca, bit će i Hrvatske”.

Danas se s posebnim ponosom prisjećamo naše novije povijesti. Današnji dan je trenutak kada izražavamo duboku zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u stvaranju Hrvatske, ali i svima u međunarodnoj zajednici koji su prepoznali našu žrtvu i donijeli odluku o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, rečeno je na Akademiji koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica, međutim, nije došla u Karlovac pa je gradonačelnik Damir Mandić odradio ulogu njezinog izaslanika, dok je tu bio ministar branitelja Tomo Medved.

Osim u Karlovcu, ovaj se povijesni datum obilježava diljem Hrvatske.

Na današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, odnosno nakon šest godina.

Te večeri, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".

 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia