Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Obilježena 26. obljetnica stradanja Škabrnje

anno domini
18.11.2017
Kolonom sjećanja "Korak po korak", u kojoj se ove godine okupilo više od 15.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, obilježena je 26. godišnjica masakra u Škabrnji. Na taj dan Škabrnja je izgubila 48 civila i 15 branitelja, a do kraja rata broj žrtava je porastao na 86.

Na obilježavanju su bili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ivan Vukić, zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanstvo Oružanih snaga RH i Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi. Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane, došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske.

Zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić Škabrnju je nazvao jednom od stanica križnog puta hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. „Danas smo tužni zbog tragedije u Škabrnji i Vukovaru, prisjećamo se svih poginulih i stradalih, ali smo s druge strane i ponosni na njihovu žrtvu i okrenuti prema budućnosti“.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević još jednom je naglasio kako se istina o Domovinskom ratu mora dobro čuvati.

"Škabrnja je naša bol – ali i ponos! Škabrnja i sva hrvatska stratišta govore o cijeni hrvatske slobode. Upozorava Škabrnja kako je istina o Domovinskom ratu jedna jedina, bolna i krvava. Naša je dužnost čuvati tu istinu od onih koji bi je prekrajali, mijenjali uloge žrtava i krvnika. Čuvajmo sjećanja, dragi prijatelji, ali budimo okrenuti sutrašnjem danu! Budimo, upravo zbog naših žrtava, naših najmilijih okrenuti stvaranju, okrenuti boljem životu i blagostanju", rekao je ministar.

Ministar Krstičević na kraju je zaključio: "Pamtimo, ne da bi se svetili, već što znamo gdje su naši korijeni, zato što znamo da učeći iz povijesti možemo graditi jedinu domovinu Hrvatsku".

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991. do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Misa za sve poginule i preminule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan koji je podsjetio na veliku žrtvu Škabrnje u Domovinskom ratu: "Danas se svima nama nameće pitanje odakle i zašto zlo u svijetu, odakle svo zlo koje se na današnji dan dogodilo u Vukovaru i Škabrnji? Ne možemo razumijeti kako su počinitelji strašnih zločina mogli vjerovati da će zlom i ubijanjem postići svoj cilj?".

Nakon mise održan je komemorativni kulturno-umjetnički program na kojem su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu 18. studenog prije 26 godina, kada su u samo jednom danu ubijena 43 civila. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 86 Škabrnjana. Ratni zapovjednik obrane Škabrnje bio je Marko Miljanić.
 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia