Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Dan grada Ogulina i Župe Sv. Križa

anno domini
14.09.2017
Današnje svečanosti u povodu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa, počele su jutros u 9,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, na Trgu hrvatskih rodoljuba. Vijence su položili predstavnici Karlovačke županije i Grada Ogulina, vojske i policije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradski vijećnici i čelnici brojnih tvrtki i ustanova. Tom je prigodom kraću molitvu održao ogulinski župnik Josip Štefančić, nakon čega su se svi zajedno uputili u procesiju i krenuli prema Župnoj crkvi Sv. Križa, gdje se od 10,30 sati služi sveta misa. U procesiji su bili crkveni velikodostojnici, članovi dobrotvornih podupirajućih društava, mališani iz vrtića, djeca ogulinskih osnovnih škola, te brojni građani.

Župna crkva Sv. Križa i danas je bila prepuna. S obzirom da se slavi Dan Grada i blagdan Uzvišenja Sv. Križa, mnogi su naši sugrađani htjeli biti nazočni svetoj misi, koju je predvodio biskup Zdenko Križić, uz brojne druge svećenike.
Potom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, koju je otvorio predsjednik vijeća Željko Stipetić, pozdravivši brojne goste, među kojima su bili izaslanici hrvatske Vlade, gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina, predstavnici Županijske skupštine, gradski vijećnici, direktori tvrtki i ustanova, te mnogi drugi.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je na toj funkciji nešto više od tri mjeseca, rekao je da to vrijeme nije bilo dovoljno za velike promjene, ali jest za snimanje situacije i konsolidiranje redova, pa se posebno osvrnuo na planove sadašnje gradske vlasti. To je , prije svega,  vraćanje drvne industrije na staru slavu, po kojoj je Ogulin i bio poznat. U tome će, naglasio je gradonačelnik, sigurno pomoći tvrtka Bjelin s najavljenim ulaganjima i novim zapošljavanjima. Jedan od ciljeva je i dobivanje vojarne Sv. Petar u trajno vlasništvo i oživljavanje tog prostora,  te kvalitetno  prometno rješenje, odnosno gradnja obilaznice koja će pridonijeti jačem poslovanju tvrtki u Poduzetničkoj zoni.
“Povratak mladosti, znanja i rada u naš grad nama je osnovni cilj”-zaključio je gradonačelnik Domitrović.
Uslijedila je dodjela priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.  Dobili su ih  tvrtka Bjelin, Udruga Oda prijateljstvu, donedavni župnik i dekan ogulinski Robert Zubović, Višnja Lipošćak i obitelj Kopšiva.
Tvrtku Bjelin, koju su  predložili  HDZ, SDP, DSS i Nezavisna lista Željka Stipetića, priznanje je dobila  za postignuća od osobitog značaja za razvoj gospodarstva Grada Ogulina.
Oda prijateljstvu  nagrađena je za deset godina humanitarnog i društvenog djelovanja, a bio je to prijedlog HDZ-a.
Robert Zubović, kojeg je predložilo Dobrotvorno podupirajuće društvo Sv. Antun Žegar-Podvrh,  priznanje je  dobio  za doprinos u pastoralnoj djelatnosti, duhovnom i vjerskom životu vjernika.
Višnja Lipošćak je  nagrađena za nemjerljiv doprinos u radu Matice Hrvatske u Ogulinu, a predložio ju je naš sugrađanin Zvonko Trdić.
Obitelji Kopšiva priznanje je  uručeno  za izniman doprinos u razvoju obrtništva, a predložila ih je Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti iz Ogulina. Na nagradama je, u ime svih dobitnika priznanja, zahvalio naš bivši župnik Robert Zubović.
Na kraju svečane sjednice nazočnima se obratila  Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Karlovca, kao predstavnica  svih gradonačelnika i načelnika naše županije. Potom je govorio izaslanik potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i predstavnik Oružanih snaga brigadni general Željko Živanović, te na koncu  predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić, koji je tu bio i u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, obećavši pomoć državnih institucija u razvoju i napretku grada Ogulina.
 
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia